Mieszam porcje kurczaka z 2 sosami i wstawiam do piekarnika. Wychodzą soczyste, jak nigdy
Mięso kurczaka można przyrządzać na wiele sposobów. Nadaje się do smażenia, duszenia, gotowania i pieczenia. Ta ostatnia metoda jest moją ulubioną, bo zapewnia mięsu doskonały smak i miękkość. Nim jednak wstawimy kurczaka do piekarnika, trzeba go odpowiednio przyprawić. Jeśli zastanawiasz się nad składnikami marynaty, zdradzę ci na nią bardzo prosty przepis. Wystarczy, że wymieszasz ze sobą dwa popularne sosy, a upieczone mięso będzie istną poezją smaku.
W czym można zamarynować mięso kurczaka?
Kurczaka warto zamarynować, tak jak każde mięso. Może nie chodzi tu o skruszenie włókien, bo i tak są delikatne. Jednak z pewnością warto dodać mu wyrazistego smaku i aromatu. Poza tym można sięgnąć po składniki, które zwiększą soczystość mięsa. W czym więc warto zamarynować porcje kurczaka? Do tego drobiowego mięsa doskonale pasują cztery przyprawy, a mianowicie: pieprz, sól, czosnek i papryka. Można je połączyć z olejem, który doskonale nawilży kurczaka. Warto też dorzucić trochę ziół, np. rozmarynu, tymianku. Dobrym pomysłem będzie też marynata z jogurtu naturalnego, czosnku i ziół. Sama zaś najczęściej stosuję prostą marynatę ze składników, które zwykle trzymam w lodówce.
Jak przygotować kurczaka w prostej marynacie?
W moim domu największym wzięciem cieszy się kurczak pieczony w prostej marynacie. Robię ją z mieszanki majonezu i ketchupu. Wzbogacam też czosnkiem i przyprawami. Muszę przyznać, że tak upieczone mięso wygląda nadzwyczaj apetycznie, jest soczyste i ma pyszną skórkę.
Przepis: Kurczak pieczony w dwóch sosach
Porcje kurczaka pieczone w mieszance dwóch sosów
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 10 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 340 w każdej porcji
Składniki
- 6 porcji kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki ketchupu
- papryka mielona słodka i ostra
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Doprawianie mięsaPorcje kurczaka oczyść, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Umieść je w misce, oprósz solą, pieprzem i papryką. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, ketchup i majonez. Dodatki wymieszaj z mięsem. Całość odstaw na 2 godziny do lodówki.
- Pieczenie mięsaPorcje kurczaka ułóż w naczyniu żaroodpornym, przykryj pokrywą. Piecz ok. 70 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza.
Co warto dodać do pieczonego kurczaka?
Przed wstawieniem mięsa do piekarnika, warto do niego dołożyć składniki, które pozwolą przygotować od razu cały obiad. Co mam na myśli? Oczywiście ziemniaki i inne warzywa. Ziemniaki najlepiej jest obrać i pokroić w cząstki lub plasterki. Jeśli zaś chodzi o inne warzywa, to można sięgnąć po: marchewkę, cukinię, cebulę, bakłażan, paprykę. Warzywa dobrze jest pokroić w talarki, piórka, paski czy w dużą kostkę.